31 January 2009

Media sebagai Medium Dakwah

">Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.....alhamdulilah dengan keizinan yang maha esa dapatlah saya meneruskan menulis blog ini.

mungkin ramai dikalangan masyarakat terutama islam amat perihatin dengan pergerakkan media sama ada radio atau television. namun menjadi agak lebih kebimbangan kepada mereka adalah mereka bimbang dengan adanya Media massa ini dapat melalaikan terutama sekali kepada anak mereka.

sebagai seorang islam kita mempunyai pilihan untuk memilih perkara yang terbaik untuk diri kita dan juga keluarga.

Tujuan media massa ini adalah untuk menyampaikan maklumat dan juga informasi yang berguna buat tatapan kita.namun disamping itu juga diselitkan hiburan sebagai wadah sampingan dan juga santai buat seisi keluarga insya Allah.

Adakah andapernah menonton Discovery Channel,Cnn dan channel news Asia(buat para peninton di singapura)?apakah yang anda perolehi dengan apa yang disampaikan?pasti ilmu bukan?sudah tentu.....ok baiklah...kalau di radio seperti ikim (malaysia)94.2(singapura)dan radio rsi.....siaran- siaran yang saya sebutkan ini adalah segelintir...apa yang terlintas dalam fikiran saya :)namun jikalau ada lebih kongsikanlah bersama saya ya :)ok...dengan siaran-siaran ini mendatangkan faedah kepada pendengar-pendengar yang mendengarnya ...insya Allah dapat didengarnya dan menarik seluruh dunia yang melayari atau mendengrkan siaran radio tersebut......

ok berbalik kepada dakwah....pasti anda akan bertanya apakah kaitan dakwah dengan media massa?heehh...ok.....sebenarnya apabila ditinjau sebenarnya terdapat beberapa saluran tv seperti forum perdana di tv1 dan juga bicara addin kedua-dua ini sudah boleh kita kaitakan dimana mereka memainkan peranan menggunakan media massa untuk berdakwah menyampaikan mesej-mesej yang penting kepada masyarakat terutama islam.

dan siaran radio kini sudah pon boleh anda dengar bukan sahaja melalui gelombang radio namun di internet .ini menunjukkan peredaran masa dan teknologi yang canggih dapat lagi insya Allah terutama para dae'(pendakwah) untuk berdakwah dengan menggunakan alternatif seperti internet.

salah satu radio internet yang saya rasa agak berkaitan dengan dakwah adalah seperti radio Nasyidfm :)mengapa saya berkata demikian....kerana selain dari memutarkan lagu-lagu hiburan disamping itu juga menyelitkan unsur-unsur keagamaan dalam setiap topik-topik yang dibincangkan.dengan wadah ini juga dapat menarik terutama para pelajar diluar dan dalam negeri untuk mendapatkan maklumat dan tak lupa juga buat para ibu bapa dan masyarakat umum yang mungkin ingin mendapatkan informasi terutama tentang agama melalui internet.

dengan itu sebagai simpulan,dakwah bukan sahaja dengan menggunakan mulut namun berdakwah boleh menggunakan tangan dan wadah-wadaha yang lain.

akhir kalam dari saya insan dhaif


No comments:

kumpulan feelhoney-sekadar lelaki biasa

hayati lirik ini

mengemis kasih-raihan (hayati bersama)